Araç Değer Kaybı Sıkça Sorulan Sorular
İlk bakışta dikkat edilmesi gereken bazı hususlar.
Av. İlhan Ali AYTAÇ
9/20/20235 min oku


1.SORU
Trafik kazası yaptığımdan beri telefonlarım hiç susmuyor. Sigorta şirketinden ya da eksper firmasından aradığını söyleyen kişiler değer kaybını 2 hafta içerisinde hesabıma yatıracaklarını ancak vekalet vermem gerektiğini söylüyorlar. Ne yapmalıyım ?
CEVAP:
Telefon numarası ve kazaya ilişkin verilerinizi yasa dışı yoldan elde eden bu şahıslara güvenmeyiniz. Sigorta şirketleri sizden vekaletname istemezler. Değer kaybı ödemesi yapmak için sizi aramazlar. Siz başvurmadan herhangi bir ödeme yapmazlar. Bu kişiler sizden vekelatname almakta daha sonra ise bu şahıslara ulaşılamamaktadır. Bu kişiler ile ilgili Türkiye Barolar Birliği şikayet ihbar hattı oluşturmuştur. Bu kişileri bu adres üzerinden ihbar edebilirsiniz. https://www.barobirlik.org.tr/AraciTakipciIhbar
Yine verilerinizi yasa dışı yollardan elde edilen bu kişileri bu nedenle de https://sikayet.kvkk.gov.tr/ üzerinden Kişisel Verilen Korunması Kurumuna şikayet edebilirsiniz.
2.SORU
Araç değer kaybı nasıl hesaplanır?
CEVAP:
Değer kaybı hesabının bir formülü yoktur. Öncelikle aracın kaza tarihindeki 2.el değeri belirlenir. Aracın 2.el araç satan galerilerden değeri sorulur. Daha sonra aracın kazalı halinin kaça satılacağı sorulur. Bu işlem 3-4 farklı satıcıyla yapılır. Günün sonunda ortalama alınır ve değer kaybı piyasa koşullarında hesaplanmış olur. Mahkeme ya da Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından yapılan atanan bilirkişiler bu şekilde hesaplama yapmaktadır. Bilirkişilerin aracın marka, model yılı, önceki kazaları gibi unsurları göz önünde bulundurarak bir takdir hakkı olmaktadır. Dolayısıyla aynı kaza ile ilgili farklı değer kaybı hesaplamaları yapılması da mümkün olabilmektedir. Bilirkişiler eski mevzuattan kalma alışkanlıklar sebebiyle araçların tampon gibi plastik ya da far gibi elektronik aksamlarının onarım/değişimlerinde değer kaybetmedikleri yönünde raporları halen gelmektedir. Ancak yedek parça fiyatlarının son derece yüksek olması sebebiyle hasar kayıtlarının yüksek çıkmasının araç değerini doğrudan etkilediği de bir gerçektir. Bu nedenle başvuru sürecinin ciddiyetle takibi gerekmektedir.
3.SORU
Araç değer kaybı başvurusunu kendim yapabilir miyim ?
CEVAP:
Evet. Ancak başvurunun kime ve nasıl yapılacağı hususu uzmanlık gerektirmektedir. Eğer kazada kusurlu bulunan tarafın trafik sigortasına başvuracaksanız, sigorta şirketleri genelde mail yoluyla başvuru kabul etmektedir. Bu başvuruların bir kısmına ödeme yapılmakta, bir kısmına geri dönülmemekte, bir kısmı için arabuluculuk süreci başlatılmaktadır.
4.SORU:
Değer kaybı tazminatını ne kadar sürede alırım?
CEVAP:
Değer kaybı başvurunuzun sigortaya ulaşmasından itibaren 8 iş günü içerisinde tarafınıza ödeme yapılması gerekmektedir. Bu süre yasal süredir. Bu sürede ödeme yapılmaması durumunda sigorta şirketi temerrüde düşer ve alacağa faiz işlemeye başlar. Ödemenin yetersiz yapılması ya da hiç yapılmaması durumunda yasal yollara başvurmak mümkündür. Bu halde başvurulacak hukuki yola göre değer kaybının tahsilatı süresi değişecektir. Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurmak bu yollar arasında süre bakımından en tatmin edici gibi görünmektedir. Ancak bu komisyon yargılamalarını hakem atamak suretiyle yapmakta ve yargılamaların standart bir süresi bulunmamaktadır. Hakemden hakeme, bilirkişiden bilirkişiye dosyanın sonuçlanma süresi değişmektedir. Yine değer kaybı miktarının belirli bir miktarın üstünde çıkması halinde ( bu yazının yazımı tarihi itibariyle 15.000 Tl ve üzeri) itiraz hakkı olmakta, süre uzayabilmektedir. Burada 4 ay ila 10 ay arası bir sürede dosyaların sonuçlandığı gözlemlenmiştir.
5.SORU:
Başvuruyu yaptım ancak ödemediler ya da ödeme yetersiz geldi, ne yapmalıyım?
CEVAP:
Ödeme yapılmaması ve ya ödemenin yetersiz bulunması durumunda yapılacak işlemlerin tespiti ve yürütülmesi için mutlaka bir avukattan yardım almanızı öneriyoruz.
6.SORU
Sigorta ile arabuluculukta anlaşırsam ne olur?
CEVAP:
Ödemeyi yeterli kabul etmiş olursunuz. Değer kaybının kalanı için dava açamazsınız. Arabuluculuk süreci başlatılırsa muhakkak toplantıya avukatınızla katılın. Aksi takdirde hak kaybınız söz konusu olabilecektir. Eğer bir değer kaybı tazminatı teklifi varsa mutlaka avukatınızdan destek alarak teklifin yeterliliğini sorgulayın.
7.SORU
Bu konularda bilgili bir avukata ulaştım. İşlemlere başlamak için vekaletname istedi. Vekaletname ile ne yapabilir?
CEVAP:
Avukatlar, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu çerçevesinde çalışırlar. Avukatlar dışında kimselerin bir başkası adına dava takip etmeleri mümkün değildir. Tüm Avukatlar bulundukları bölgedeki barolara kayıt olmak zorundadır. Baroyu Anayasal statüye sahip bir meslek odası gibi düşünebilirsiniz. Vekaletname, avukatınızın vekaletnamede yazan işlemleri yapmak üzere yetkilendirildiğini gösterir belgedir. Bu yetkiler avukata verdiğiniz işin gereği yetkiler ise mesele yoktur. Noterlerde çok uzun yıllardır avukat vekaletnamesi düzenlenmektedir. Pek çok işlem için avukatlara verilmesi gereken yetkiler üç aşağı beş yukarı aynı olduğundan bu vekaletnamelere genel avukat vekaletnamesi denir. Buradaki genel kelimesi, avukatın sizin adınıza her aklına geleni yapabileceği anlamına gelmez. Kaldı ki avukat vekaletnamede yetkisi olsa dahi verilen işin gereği dışına çıkamaz. Çıkarsa bağlı bulunduğu barodan atılma riski vardır. Özetle; gerek genel avukat vekaletnamesi gerekse sınırlı yetkili ya da özel yetkili vekaletnameleri düzenletip avukatınıza vermeniz iş gereğidir. Vekaletnamedeki yetkiler ile ilgili aklınızda takılan hususlarda size bilgi vermek de yine avukatınıza düşmektedir.
8.SORU
Avukatımı arıyorum, ulaşamıyorum, ne yapmalıyım?
CEVAP:
Avukatınıza bazen ulaşamayabilirsiniz. Bu durum normal olabilir. Ancak avukatınıza hiçbirşekilde ulaşamıyor ve dosyanızla ilgili bilgi alamıyorsanız bu durumda ne yapmalısınız? Avukatınızın bağlı bulunduğu baroyu arayarak yardım isteyebilirsiniz. Yine de ulaşamıyorsanız avukatınıza kendisine bir süredir ulaşamıyor olmanızdan bahisle verdiğiniz vekaletnameyi geri alabilirsiniz. Bu süre 1-2 gün olamaz. Ciddi bir süre olmalı ya da işinizin aciliyeti olmalıdır. Bu geri alma işlemi avukata noter tarafından bir azilname gönderilmesi ile olmaktadır. Bu işlemin başka hukuki sonuçları doğabileceğinden öncesinde bir avukata danışmakta fayda vardır. Azilname gönderilmesi için de yine notere gitmek gerekecektir. Bu tür durumlarda pek çok gereksiz masraf çıkabilmektedir.
Önerimiz:
Avukatınıza vekalet vermeden önce mümkünse bir randevu alıp ofisine gitmeniz; verilen iş ve ücreti ile ilgili bir sözleşme imzalamanızdır. Gidemediyseniz bizzat kendisi ile görüntülü konuşabilir ve şartları mail/whatsapp yoluyla belirleyebilirsiniz.
DİĞER SORULARINIZ İÇİN TIKLAYIN.